Thursday, September 19, 2024
2 min

New York till Stockholm: Joakim Båge om Bostadsmarknadens Skillnader

Joakim Båge har en gedigen karriär som ekonomijournalist och har bland annat arbetat för Dagens Industri och på olika mediebolag i USA, där han bodde under många år. Han berättar om hur tiden i New York och Los Angeles formade hans syn på bostadsmarknaden, särskilt när det gäller hur snabbt saker kan ske på en avreglerad marknad. I USA såg Joakim hur bostadsmarknaden fungerar smidigare med ett större utbud av bostäder och snabbare flyttkedjor jämfört med Sverige.

Skillnader mellan USA och Sveriges bostadsmarknad

När vi pratade om skillnaderna mellan den amerikanska och svenska bostadsmarknaden belyste Joakim den största kontrasten: flexibiliteten. I USA, särskilt i storstäder som New York och Los Angeles, kan man ofta hyra en lägenhet direkt, även i attraktiva områden, men till ett betydligt högre pris. Hyresmarknaden där är i huvudsak avreglerad, vilket gör det lättare för människor att flytta efter behov.

Sverige, däremot, är känt för sin hyresreglering och långa kötider. Den svenska bostadsmarknaden erbjuder billigare hyror, men till priset av en väldigt långsam omflyttningstakt. Det innebär att många människor, särskilt unga eller nyinflyttade, har svårt att hitta boende, särskilt i storstäder som Stockholm. Joakim påpekar att det svenska systemet kan vara tryggt för de som redan har en lägenhet, men det skapar en "insider-outsider"-problematik, där de som inte redan är inne på marknaden står utanför.

Hyresregleringens påverkan

Enligt Joakim är hyresregleringen i Sverige en av de största orsakerna till bostadsbristen. Han menar att marknaden är för stel och att den skulle behöva mer flexibilitet, likt den amerikanska modellen.

 I New York, även om det finns lägenheter med reglerade hyror, är de få och svåra att få tag på. Majoriteten av bostäderna hyrs ut till marknadspriser, vilket gör det möjligt för människor att hitta boende snabbt, även om hyrorna kan vara höga.

Samtidigt ser Joakim att det finns fördelar med det svenska systemet, såsom stabiliteten och de låga hyrorna för de som redan är etablerade. Men han lyfter fram att det finns behov av förändring. Han tror att Sverige skulle tjäna på en delvis avreglerad marknad, där fler bostäder kan hyras ut till marknadspris, samtidigt som de mest utsatta grupperna skyddas genom sociala bostäder eller stödåtgärder.

Lösningar och framtidsutsikter

Joakim är optimistisk om möjligheten att lösa många av Sveriges bostadsproblem. Han nämner att Sverige kan lära sig av hur USA hanterar både hyresmarknad och ägda bostäder, särskilt när det gäller snabbare omflyttningar och större flexibilitet. Genom att luckra upp regleringen och satsa mer på digitala lösningar kan bostadsmarknaden bli mer tillgänglig för fler.

Han ser även möjligheter inom proptech som en nyckel till att förbättra hur bostäder hyrs ut och säljs i Sverige. Digitalisering av hyresprocesser, smarta kontrakt och andra teknologier kan göra det enklare för både hyresgäster och hyresvärdar att mötas på marknaden, vilket kan öka effektiviteten och minska väntetiderna.

Joakim Båge har genom sina erfarenheter från både USA och Sverige en unik insikt i hur bostadsmarknaderna fungerar i olika delar av världen. Han ser att Sveriges hyresreglering skapar stora hinder för många, och föreslår att vi lär av den amerikanska marknadsdrivna modellen för att skapa mer flexibilitet och tillgänglighet. Samtidigt poängterar han att teknologiska innovationer kan spela en viktig roll för att modernisera den svenska bostadsmarknaden och göra den mer rättvis för alla.

Want to Enjoy a Safer Rental Experience?
We will help you rent your place with maximum comfort for you
Book a demo
Book a demo
The link has been successfully copied.
Back

More articles

Vill du veta mer?

Vi visar mer än gärna hur vår plattform kan hjälpa just er!

Boka demo
Vill du veta mer?
Boka demo